Herdenkingsraam

Dit paneel heb ik gemaakt als herdenkingsraam ter nagedachtenis van Richard Sharp. Een 34-jarige Britse zeeman die op 12 oktober 1983 kwam te overlijden. En Tami Lee Oldham Ashcraft.

In 1983 werd Tami Lee Oldham Ashcraft toenmalige verloofde Richard Sharp ingehuurd om het 13 meter lange jacht Hazana van Tahiti naar San Diego te brengen. de toen 23-jarige Ashcraft vergezelde hem op de overtocht. Het stel vertrok op 22 september vanuit de haven van Papeete.

Op 12 oktober werd het schip gevangen in het pad van de orkaan Raymond. Toen het schip werd geraakt door golven van 12 meter en wind van 140 knopen, stuurde Sharp Ashcraft benedendeks. Even later hoorde ze hem schreeuwen ‘Oh mijn God!’. Het jacht kapseisde en Ashcraft werd tegen de kajuitswand geslagen en bewusteloos geslagen. Toen ze ongeveer 27 uur later weer bij bewustzijn kwam, was Sharp verdwenen en was de Hazana ernstig beschadigd: de cabine stond half onder water, de masten waren afgebroken en het radio- en navigatiesysteem wekte niet.

Ashcraft monteerde een geïmproviseerd zeil van een gebroken spi paal en een storm jib (een driehoekig zeil) en maakte een pomp naar de cabine uitlekken. Vanwege de schade aan de boot en de plaatselijke windomstandigheden stelde ze vast dat haar oorspronkelijke route naar San Diego niet langer levensvatbaar was en besloot ze in plaatst daarvan de reis van 2.400 kilometer naar Hawaii te maken.

zonder navigatiesysteem werd Ashcraft gedwongen om het jacht handmatig te navigeren met behulp van sextant en een horloge. Ze overleefde gedurende deze tijd voornamelijk van blikvoer. Op 22 november, 41 dagen na de schipbreuk, bereikte Ashcraft Hilo, Hawaii.